diumenge, 24 de juny del 2018

LES BRUIXES D'ALTAFULLA



400 ANIVERSARI DELS PROCESSOS DE BRUIXERIA AL LLUÇANÈS. 1618-2018.
SANT FELIU SASSERRA

LES BRUIXES D'ALTAFULLA

Quan era petit havia sentit contar que Altafulla era terra de bruixes, i fins que eren bruixes totes les dones d'Altafulla.
No fa molts anys, trobant-me a Torredembarra, i enraonant amb la dona d'un pescador, que resultà ésser filla d'Altafulla, aquella antiga creença va venir-me a la memòria i vaig preguntar a la bona dona sobre el que hi havia de cert en tan arrelada preocupació. Va arronçar-se d'espatlles i es posà a riure bo i dient: "-Coses dels vells!" Però com que vaig insistir per evocar-li records d'infància, heus ací el que, sense deixar de fer xanxa, va comentar-me:
-A Altafulla hi havia tres dones que eren bruixes. Cada nit sortien de llur casa, es reunien a la platja, muntaven en un gusi i desapareixien.
Havent-ho observat el marit d'una d'elles, va tenir la curiositat de saber on anaven a passar la nit, i, a l'efecte, sortí de casa molt abans que la seva dona i va amagar-se en el gusi ben arraulit, ben quietó.
A mitja nit arriben les tres bruixes, hi salten a dins, i una d'elles crida al gusi: "-Vara per tres!" Però el gusi no es mou. "-Vara per tres", torna a cridar-li; però el gusi no vara. A la tercera vegada de cridar-li, i després de veure que no dóna senyal d'obeir, ella que fa : "-Quina en fóra que una de nosaltres estigués embarassada sense saber-ho?" "També podria ésser" respon una altra. Aleshores ella que crida: "-Vara per quatre!" I tot seguit el gusi es llança al mar i se'n va mar endins brunzent com una bala.
Entretant, el pobre home s'estava arraulit en el seu amagatall, que ni gosava a respirar.
En un obrir i tancar d'ulls el gusi va ésser a l'altra banda del mar, aneu a saber on! Les bruixes van saltar en terra i van anar-se'n... podeu pensar que a fer malifetes de les seves.
Abans no claregés,van tornar a saltar un altre cop al gusi, i li criden: "-Vara per quatre!" I el gusi arrenca a córrer com un llamp, i abans de fer-se dia ja tornava a ésser a Altafulla.
Les tres bruixes, com qui no fa res, van entornar-se'n cadascuna a casa seva; però quan el bon pescador va arribar-hi, va agarrar a la seva dona i va apallissar-la de tal manera, que va treure-li per sempre més les ganes d'embarcar-se per anar pel món a fer maleses.
APEL·LES MESTRES.
(Arxiu de Tradicions Populars)

Mostra'm més reaccions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada