dimecres, 15 d’octubre del 2014

XV Fira de les Bruixes. Sant Feliu Sasserra





Totes les cultures  han cregut  en una realitat sobrenatural que  intervé en els seus afers. Uns poders  d’ordre benèfic o malèfic que  han tingut incidència en la vida quotidiana de la humanitat.
Al començament del segle XVII, en un context de crisi demogràfica, social, econòmica i religiosa, es van realitzar una sèrie de processos de bruixeria a Catalunya i Europa. Al Lluçanès va ser la justícia ordinària la que incoà els procesos i va fer cumplir les sentències, per això les bruixes foren penjades i no cremades. Cosme Soler, àlies Tarragó, descobridor de bruixes, l’any 1618 actuà a Sant Feliu Sasserra...
 Entre els anys 1616 i 1622, unes quatre-centes dones d’arreu de Catalunya van ser acusades i ajusticiades pel fet de ser considerades bruixes.

Avui recordem aquelles dones, acusades i perseguides per la justícia, i fem una recreació teatral lliure d’uns fets que van esdevenir fa gairebé quatre-cents anys.







XV FIRA DE LES BRUIXES.


Per un dia Sant Feliu Sasserra torna al segle XVII. Si  passegeu pel poble, a partir de les 11h, hi trobareu diferents personatges vinguts d’un passat en què s’acusava dones de bruixeria i les penjaven al Serrat de les Forques.


Accions teatrals durant la fira:

MATÍ

11:30h ESPELLOFADORES (Plaça de Baix)
Què està passant al poble? En les últimes setmanes han mort dos nens            en estranyes circumstàncies. Les dones en parlen, tenen por, sospites    i certeses.

12:00h LA TAVERNA I LA REVOLTA (Plaça de Mn. Cinto Verdaguer. Portalada romànica)
A la taverna es gesta una revolta. Ja n’hi ha prou de misèria, d’abusos i de tants impostos. Tots estan junts en això, tots tenen clar contra qui s’ha de lluitar. Tots?

12:15h SARAUS DE LES PETITES BRUIXES (Plaça de l’Església)
Els aprenents de bruixes i bruixots, en tres grups, fan els seus particulars Samaniats.

12:30h SAMANIAT (Plaça de l’Església)
Honors, balls i èxtasi de les bruixes en honor del mascle cabró.

13:00h COMEDIANTS (Plaça de l’Església)
El poble viu en la misèria; la fam i els abusos són el pa nostre de cada dia. Queixar-se és perillós però els joves del poble potser han trobat una manera de fer-ho sense perill.

TARDA

16:00h ESPELLOFADORES (Plaça de Baix)
Què està passant al poble? En les últimes setmanes han mort dos nens en estranyes circumstàncies. Les dones en parlen, tenen por, sospites i certeses.

16:30h LA TAVERNA I LA REVOLTA (Plaça de Mn. Cinto Verdaguer. Portalada romànica)
A la taverna es gesta una revolta. Ja n’hi ha prou de misèria, d’abusos i de tants impostos. Tots estan junts en això, tots tenen clar contra qui s’ha de lluitar. Tots?

16:45h SARAUS DE LES PETITES BRUIXES (Plaça de l’Església)
Els aprenents de bruixes i bruixots, en tres grups, fan els seus particulars Samaniats.


17:15h L’ALCALDE, EL MOSSÈN, L’AMO DE LES TERRES I ... LA BRUIXA (Plaça de l’Església)
Els poders del poble potser no són el que ens volen fer creure. Què        tramen? Qui són en realitat? I per què han quedat amb una bruixa?

17:30h LA TAVERNA ES REFREDA (Plaça de Mn. Cinto Verdaguer. Portalada romànica)
L’amo de les terres té una conversa amb el cap de la revolta, aconseguirà fer-lo canviar de bàndol? Seran prou ferms els ideals del jove? I els altres, què hi tenen a dir?

18:00h ARRIBA EL TARRAGÓ (Plaça de l’Església)
Els poders del poble han fet venir al Tarragó per acusar la bruixa de tots els mals i continuar amb el  seu pla. Ara només cal atemorir el poble perquè pagui i calli. Es sortiran amb la seva? Ningú no dirà res?


18:30h SAMANIAT (Plaça de l’Església)
Honors, balls i èxtasi de les bruixes en honor del mascle cabró.

19:00h JUDICI, ESCARNI I FORCA (Inici a la plaça de l’Església)
Qui mana en aquest judici? Es fa justícia o es manipula la veritat? Escoltarem els testimonis abans de torturar les bruixes i, si el Tarragó ho certifica, el jutge les enviarà a la forca.
Processó darrere el carro fins al Serrat de les Forques.
______________________________________________________


2a TROBADA D’INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA
Parc dels Castanyers. De 10 a 14 hores.
Es posaran a la venda ampolles amb la placa de cava Artium dedicada a la Fira de les Bruixes.


PUNT D’INFORMACIÓ DE LA FIRA DE LES BRUIXES i exposició de productes oficials de la fira. Plaça Major,1 (Davant de l’Ajuntament).


EXPOSICIÓ D’HERBES REMEIERES. Plaça de Baix.

Herbes, remeis, ungüents i castanyes de la sort.