dimarts, 3 de juny del 2014

PROCÉS DE LES BRUIXES DEL LLUÇANÈS. SEGLE XVII



Sant Feliu Sasserra, municipi de la Catalunya interior, situat en la intersecció de tres comarques: el Bages, el Beguedà i Osona, forma part de la comarca natural del Lluçanès, però pertany administrativament al Bages. El territori de 23,14 km2, té com a eix principal la riera del Relat. Sant Feliu és un poble petit i, potser per això, un poble festiu i participatiu. Hi ha festes i tradicions profundament arrelades com la dansa del Treure Ball i la Fira de les Bruixes, que en els darrers anys es presenta com l’evolució de l’anterior Fira de Tots Sants.

HISTÒRIA.
La bruixeria és un  dels fenòmens de tipus paranormal que ha viscut la humanitat al llarg de la seva història, amb una barreja d’elements espirituals, socials, econòmics... Manifesta la necessitat que té l’home d’enllaçar la realitat amb el món espiritual, amb éssers d’un altre món.
A partir del segle XIV bruixes i bruixots foren perseguits a tot Europa per tribunals civils i religiosos. La gran persecució contra bruixes i bruixots a Catalunya comença l’any 1616 i acaba pràticament l’any 1622.  Entre les Guilleries-Collsacabra i el Lluçanès i sectors veïns del Bages i el Berguedà es varen jutjar prop de vuitanta dones, de les quals com a mínim trenta-cinc foren penjades. És un procés que abastà tot el país i el seu ressò social fou gairebé tan ampli com el del bandolerisme
Als icinis del segle XVII, a Sant Feliu Sasserra, seu de la cúria de la sotsvegueria del Lluçanès, esdevingueren una sèrie de fets relacionats amb la bruixeria.
Tenim un document d’un valor excepcional per conèixer la bruixeria al Lluçanès: és un procés original i íntegre procedent de la sotsvegueria del Lluçanès.
Ramon Vinader i Nubau (Vic 1832-Madrid 1896) donà a Marcelino Menéndez y Pelayo alguns documents, entre els quals hi havia aquest procés que actualment es conserva a la Biblioteca Menéndez y Pelayo de Santander. Es tracta de diverses causes incoades l’any 1618 i seguides fins al 1620, contra un grup de dones acusades de bruixeria.. Foren condemnades a mort Felipa Gallifa, Montserrat  Fàbregas (a) “Graciana”, Joana Pons. La Vigatana, Joana Mateus, Rafaela Puigcercós...

Els documents que es conserven a Santander són els següents:
































































































































































































































































































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada